A kétkomponensű festék megfelelő keverése

BESA, Tudástár

A 2K festékkeverék elkészítésének elsajátítása a karosszéria javítási folyamataiban elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakember csökkentse az idő és termékfelhasználást a javítás során, elkerülve ezzel az ismétlődő munkát és biztosítva a helyes színegyezést.A rossz minőségű javítás gyakran a nem megfelelő közbenső bevonat előkészítésével vagy a rossz felhordási folyamattal függ össze. Néha azonban a probléma a felhordandó termék keverékének nem megfelelő előkészítéséből adódhat, különösen a kétkomponensű festékek esetén. Ez az alapvetőnek tűnő folyamat tönkreteheti a javításba fektetett munkaidőt.Itt bemutatásra kerül a kétkomponensű festék keverési folyamata a karosszéria és fényezőműhelyben, illetve a felhasználandó eszközök, gyakorlati tanácsok az optimális keverék elkészítéséhez.

Mi az a kétkomponensű festék

A karosszéria javítófényezés során használt festékek egy része, például a töltőfalapozó, átlátszó lakk és kétkomponensű festékbevonatok.

Ez azt jelenti, hogy ezeket a festékbevonatokat edzővel kell összekeverni a megfelelő működésük érdekében.Az alap és az edző keveréke felgyorsítja a festék száradási folyamatát. Ez a termékkeverék (alap és az edző ) polimerizációs folyamatot indít el, ami a festék gyors száradását vagy megszilárdulását eredményezi. A 2 komponensű festékek számos előnnyel rendelkeznek az 1K vagy egykomponensű festékekkel szemben:

  • Nagyobb fényesség és tartóság.
  • Nagyobb keménység és ellenállás mind kémiailag (olajok,üzemanyagok stb.), mind mechanikailag.
  • Jobb tapadás az alkatrészhez és ellenáll a sárgulásnak.
  • Nagyobb rugalmasság és tisztíthatóság.

A 2K festék alkotói

A komponens (festék vagy átlátszó lakk)

Ez a komponens határozza meg a befejező festékbevonat típusát és jellemzőit. Sokféle típus létezik, például töltőalapozó, festékbevonat vagy átlátszó lakkbevonat.

B komponens (katalizátor vagy edző)

Ez az az elem, amely kiváltja a keményedési kémiai reakciót, amely nélkül a festék (vagy az A komponens) nem száradna meg.

C komponens (hígító)

Egyes alkalmazásokhoz harmadik komponens, például hígító használata is szükséges.A hígító lehetővé teszi a festési körülményekhez és az alkalmazás típusához való alkalmazkodást
Ez a termék lehetővé teszi a keverék viszkozitásának megváltoztatását és alkalmazását a festési feltételekhez és a felhordás típusához igazítva az optimális festékterülés és fedés biztosítása érdekében.

A kétkomponensű festék keverési módszere

A keverési folyamat során különböző eszközök segítenek a megfelelő keverési arány elérésében:

Festékkeverés precíziós mérleggel (ajánlott)

A precíziós mérleg kétségtelenül a legpraktikusabb és leghatékonyabb módszer a különböző komponensek pontos keverési arányának elérésére. Ez az URKIMIX-PRO kétrétegű rendszerben használt fejlett színkezelő szoftverrel kombinálva egyszerű és hatékony módon teszi lehetővé a színbeállítást, miközben csökkenti a festékkeverék előkészítési folyamatához szükséges időt.A mérlegen megjelenő adatok súlyon és nem térfogaton alapulnakA 2K festék pontos keveréséhez, egyszerűen kövesse a színjelzéseket, és gondoskodjon arról, hogy az egyes komponensek megfelelő mennyiségét adja hozzá. Ez a precíziós mérleg kijelzőjén ellenőrizhető.Végül alaposan keverje össze a terméket, hogy egyenletes keveréket kapjon.

Festék keverése keverőedényekben

A keverőedény egy másik módszer, amely lehetővé teszi a keverési mennyiség egyszerű kiszámítását az edényekre nyomtatott komponens szabályok betartásávalA BESA keverőedényein különböző keverési arányokkal vannak feltüntetve (1:1, 2:1, 3:1, 4:1 stb.). A felhordandó termék mennyiségétől függően különböző méretű és űrtartalmú keverőedények vannak.

A keverőedények belsejében egy gyorsan felhasználható festékelkészítő rendszer található,FPP-nek (Fast Paint Preparation) nevezik. Ez a rendszer egy fix külső tartályt és rugalmas egyszer használatos belső tartályt tartalmaz, amely csökkenti a festékelőkészítés idejét, és megszünteti a tartály tisztítási folyamatát.Az FPP rendszer segít csökkenteni a festék előkészítési idejétés megszünteti a tartály tisztítási folyamatát. Könnyű, gyors és tiszta megoldás a festék felhordására (vizes és oldószer alapú egyaránt), és minden típusú festékbevonathoz alkalmazható.

Térfogat szerinti keverés

A keverőedényekhez hasonlóan itt is ismernie kell az elkészítendő keverési arányt (csomagolás vagy műszaki adatlap).Ez a legkevésbé ajánlott módszer az említettek közüla festékkeverék arányainak nagyobb pontatlanságai miatt.Különböző keverési arányoknak(2:1, 3:1 stb.) vannak szabályai. A térfogati szabályok előírják, hogy sem kúpos, sem túlzottan függőleges tartályt nem szabad használni a festék, átlátszó lakk, edző és hígító pontos arányainak eléréséhez. A megfelelő keverési arány érdekében figyelembe kell venni a tartály méretét.

Példa a 2K festékkeverésre keverőedényekkel: lépései

A kétkomponensű festékkeverés példájának illusztrálására fedőfestéket fogunk használniA komponensként az elkészítendő mennyiség 300 ml lesz.Tekintse meg a gyártó műszaki adatlapját a termék keverési arányára vonatkozóan. Ebben az esetben 4:1:10%.Ez azt jelenti, hogy 1 rész edző mennyiséghez 4 rész festéket kell önteni, beleértve a teljes keverék 10% hígítóját (festék + edző).
1.Biztonság és ajánlásEnnek a keveréknek a teljes garanciával történő elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy mind a karosszéria és fényezőműhely, mind a szakember betartsa a vegyi termékek kezelésére vonatkozó összes biztonsági előírást.