A nanarncsos felület okai a festési folyamatban

BESA, Tudástár

Az javítófényezés során különböző problémák, hibák léphetnek fel, amelyek arra kényszerítik a szakembert, hogy megismételje a folyamatot, ami idő és anyagveszteséggel jár.Az autók újrajavításának egyik leggyakoribb hibája az úgynevezett narancsbőr hatás.

Mit jelent a narancsbőr hatás?

A narancshéj elnevezést a befejező festés eredményének a narancshéjhoz való hasonlósága adja. Ezt a problémát a festék terülésének hiánya vagy a nem megfelelő felhordása okozza, ami által a festékbevonat deformálódik a felületen és megnövekszik a végső bevonat vastagsága.

A narancsbőr megjelenésének okai

A hiba megjelenésének okai több tényezőre vezethetőek vissza:

1. A felhordásra használt eszköz helytelen beállítása.

A szórópisztoly levegőnyomását és szórásképét a műszaki adatlapon szereplő adatok alapján szükséges beállítani az egyenletes porlasztási eredmény érdekében. A túl alacsony levegőnyomás a termék hibás porlasztását okozza.

2. A felhasznált termék magas viszkozitása

Egy másik ok lehet a túlzott viszkozitású festékbevonat, amely szabálytalan felületet eredményez. Ennek megoldására csökkentheti a hígító százalékos arányát a keverékben.

3. Az edző és a hígító nem megfelelő hőmérsékleten való alkalmazása ( nem szobahőmérsékleten )

A szobahőmérséklettől vagy a környezeti feltételektől függően célszerű az alkalmazott edző vagy hígító kiválasztását a száradási sebességnek
megfelelően módosítani.

4. A korábbi rétegek nem száradtak meg megfelelően

Mindig tartsa be az egyes termékek műszaki adatlapján feltüntetett alaprétegek száradási idejét.

5. Túlzott rétegvastagság használata

A rétegenkénti túlzott rétegvastagság alkalmazása, valamint a szórópisztoly és a munkadarab közötti túl nagy távolság kevésbé egyenletes bevonatot eredményez,ami kedvez a narancsbőr hatás kialakulásának.

6. Az alapozó rétegek nem megfelelő előkészítése és csiszolása

Az alapozó bevonatok megfelelő előkészítése és csiszolása, valamint az egyes folyamatok száradási idejének betartása, elősegíti a javítófényezés során az egyenletes felület elérését.

A megfelelő eljárás a narancsbőr hatás megelőzéhez

Ha a narancsbőr hatás csak az alkatrész felületén van jelen, a következőképpen járjon el:

 • Felület csiszolása P1500:
  Először csiszolja meg a hibás területet P1500-as csiszolópapírral, a sértetlen részt maszkoljuk le a nem kívánt belecsiszolás elkerülése érdekében
 • Felületfinomítás P2500-P3000: Ezután használjon P 2500-as és P3000 -es szemcsefinomságú csiszolópapírt a felület finomításához és az esetleges csiszolási nyomok eltávolításához.
 • Felület tisztítása és zsírtalanítás: A felület csiszolása után zsírtalanítóval és mikroszálas kendővel távolítsa el a keletkezett port.
 • Polírozás és fényezés: Ezt követően polírozza meg egyenletesen a felületet polírozógéppel, végül tisztítsa meg a területet egy tisztítókendővel
  a kapott eredmény értékeléséhez.

Amennyiben a narancsbőr hatás még mindig jelen van a túl vastag bevonat miatt, ebben az esetben a felület polírozása nem elegendő. Elő kell készíteni a felületet a festési folyamat ismételt elvégzéséhez:

 1. Először csiszolja meg a felületet csiszolópapírral a javítandó hibáknak megfelelően. Használjon zsírtalanítót a keletkező pormaradványok
  eltávolításához.
 2. Ezután vigye fel az alapozó réteget, és csiszolja meg.
 3. Végül vigye fel a befejező bevonatot, a fenti ajánlásokat mindenkor követve, hogy elkerülje a hiba megjelenését.