Az alapozó alkalmazása: 7 hasznos javaslat

BESA, Tudástár

Az alapozó egy előkészítési, felhordási és csiszolási eljárással rendelkező alapbevonat, amely nagy szerepet játszik a karosszériajavítás költségeiben és az elért végső minőségében. Amint azt az autóipari töltőanyagok típusainál korábban említettük, az alapozási eljárás alkalmazásakor előforduló felhasználási feltételek eltérőek lehetnek, az alkatrész egy meghatározott területén történő alapozástól a teljes alkatrészre
történő felhordásig (például csere vagy nagy deformáció esetén). Ez az oktatóanyag a legfontosabb szempontokra és tippekre összpontosít,
amelyeket figyelembe kell venni a csiszolható alapozó általános felhasználási folyamata során.

Az alapozó helyes felhasználása

01. A javítás előzetes felmérése és a felhasználandó töltőalapozó típusának helyes megválasztása

Mindenekelőtt helyesen kell felmérni a javítandó felületet. Válassza ki a megfelelő alapozót a hiba méretének és típusának megfelelően.

Olyan javításoknál, ahol nagyobb vastagságot kell felhordani a jobb felületkiegyenlítés érdekében, használjon nagy töltőképességű töltőalapozót,
például a BESA-CAR-t, amely kiváló csiszolási és javítási képességekkel rendelkezik. Másrészt, ha az egyszerű csiszolhatóságra, jó fedésre és a gyors száradásra van szüksége, használjon magas szilárdanyag-tartalmú töltőalapozót, mint például a BESA-EXPRESS.

02. A felület alapos tisztítása – zsírtalanítása

Végezzen alapos portalanítást és zsírtalanítást a felületen, ügyelve arra, hogy eltávolítson minden zsír, olaj és visszamaradt szennyeződést amelyek ronthatják az alapozás teljesítményét. Az alkatrész helytelen felülettisztítása az alapozás tapadásának problémáit okozza. Javasoljuk az akril zsíroldó folyadék és a tiszta, jó állapotú kendő használatát.

03. Az alapozó árnyalatának kiválasztása a befejező festékbevonat színéhez

Ez egy fontos lépés, amely lehetővé teszi a fedés javítását és a befejező festékbevonat színegyezőségének optimalizálását. Egyes esetekben, akárcsak a BESA színkezelő szoftver esetében, az alapszín kiválasztását maga a program biztosítja az optimális színillesztés érdekében a végső bevonathoz.A szürke árnyalatok kombinációján alapuló töltőalapozó színének helyes megválasztása segít abban, hogy a javítási folyamat termelékenyebb és jövedelmezőbb legyen. Így elkerülhető, hogy a gyártó által javasoltnál több fedőréteget kelljen felhordani, valamint nem korlátozza a termék felhasználását, ill. a javításra fordított idő.

04. Az alapozó elkészítése a műszaki adatlapon feltüntetett információk szerint

Az alapozó elkészítésére vonatkozó utasításokat be kell tartani a műszaki adatlapon megadottak szerint, hogy minimalizáljuk az esetleges problémákat a felhordási folyamat során és után.

A 2 komponensű alapozó elkészítésekor az edző és a hígító kiválasztását az alábbiak szerint kell megválasztani:

  • Szobahőmérséklet és páratartalom
  • Száradási idő
  • Javítási felület
  • A felhasználás gyorsasága.

A tökéletes eredmény eléréséhez a töltőalapozó és az edző keverési arányának pontosnak kell lennie.Ha a keverék kész, adjuk hozzá a szükséges hígítót és alaposan keverjük össze, míg homogén eredményt nem kapunk.Szűrje meg a kapott keveréket, a maradék szennyeződések eltávolítsa érdekében.Az alapozóbevonat „fazékideje” általában 30 és 120 perc között változhat, ezért az elkészítést követően fel kell hordani a felületre, hogy ne változzanak meg a tulajdonságai.Célszerű csak a javításhoz szükséges mennyiségű alapozó bevonatot előkészíteni, hogy elkerüljük a termékpazarlást és a felesleges hulladék keletkezését.

05. A szórópisztoly helyes beállítása

Az alapozás optimalizálása érdekében válasszon egy pisztolyt, amelynek a fúvóka és düzni mérete illeszkedik a bevonat tulajdonságaihoz. A felhordás során a levegő nyomást a műszaki adatlapon feltüntetett adatok szerint állítsa be.A HVLP szórópisztolyok használata jobb teljesítményt biztosít az alapozóbevonat felhordásakor, mivel kisebb nyomást és nagyobb levegőmennyiséget használnak a festék porlasztására, mint más típusú szórópisztolyok. Így csökkentve a bevonati ködöt a felhordás során.

Az alapozás felhordása során célszerű a lehető legkevesebb permetfelhőt létrehozni. A termék felhordása a műszaki adatlapban meghatározott rétegszámnak megfelelően történjen a megadott végső száraz rétegvastagság eléréséhez. Mindig figyelembe kell venni az olyan alapvető szempontokat, mint az alkatrészre való merőlegesség, felhordási sebesség, távolság stb.

06. Alkalmazástechnika

AlkalmazástechnikaHa a javítandó hibák különböző területeken vannak, akkor célszerű az alapozást az egész alkatrészre felvinni. Ha a sérülés kisebb méretű, akkor a töltőalapozót egymás utáni vékonyabb rétegek felhordásával kell alkalmazni..Az első réteg felhordása vékonyabb legyen a megfelelő kiszellőzési idő és eredmény elérése érdekébenA következő rétegnek kisebb felhordási sugarúnak kell lennie, hogy ne takarja el az első réteg porszerű maradványait, így elkerülhető, hogy a későbbi csiszolási folyamat során ezek problémát okozzanakÍgy elkerülheti az esetleges elszívódásokat a befejező festékbevonat felhordásakor.

07. A száradási idők betartása

Kövesse a gyártó ajánlásait a száradási időre, hőmérsékletre, távolságra és a szárító berendezésekre vonatkozóan.

A megfelelő száradási idő rendkívül fontos a nagy töltőképességű töltőalapozó alkalmazása során. Az alapozó száradása során olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint a szobahőmérséklet, páratartalom és a keverékben használt hígító mennyisége.Az alapozó szárításának módja befolyásolja a rendelkezésre álló időt, attól függően, hogy a szárítás szobahőmérsékleten, vagy kényszerszárítással (fülkében vagy infravörös lámpákkal) történik.

Összegzés

Az töltőalapozó előkészítésekor és felhordásakor alkalmazott irányelvek figyelembevétele növelik az optimális és minőségi javítás esélyét. Természetesen vannak más tényezők is, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a végeredményt, de a mi célunk az, hogy minimalizáljuk az esetleges hibák kialalulását az alapozási folyamat során.